Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Βρίσκεστε  : Αρχική Προσκυνηματική περιήγηση Στα βήματα του Απ.Παύλου
Στα βήματα του Απ.Παύλου

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Τα πρώτα βήματα

ap.pavlosap.pavlos

Το μνημείο του Απ.Παύλου               Ο χάρτης σε μεγάλη ανάλυση

 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σύμφωνα με τη διήγηση του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων, την άνοιξη του 50 μ.Χ. ο Παύλος και οι συνοδοί του ήλθαν στην Τροία. Κατά την νύκτα παρουσιάσθηκε όραμα στον Παύλο: κάποιος άνδρας Μακεδόνας στεκόταν και τον παρακαλούσε λέγοντας  «πέρασε στην Μακεδονία και βοήθησέ μας». Όταν είδε το όραμα, αποφάσισαν αμέσως ν' αναχωρήσουν για την Μακεδονία, γιατί συμπέραναν, ότι ο Κύριος τους προσκαλούσε να φέρουν στους Μακεδόνες το χαρμόσυνο άγγελμα...

...Αμέσως εξεκίνησαν από την Τροία και έπλευσαν προς τα παράλια της Μακεδονίας, την δε επόμενη ημέρα αποβιβάσθηκαν στη Νεάπολη (τη σημερινή Καβάλα), επίνειο των Φιλίππων. Εδώ πρωτοπάτησαν οι Απόστολοι, εδώ έκανε τα πρώτα βήματα του ο Απόστολος των Εθνών, κομίζοντας το Ευαγγέλιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Νεάπολη και Φίλιπποι, η ωραία πύλη του Χριστιανισμού για την Ευρώπη και το δυτικό κόσμο.

Από τη Νεάπολη περπάτησαν στην Εγνατία, τη  μεγάλη λιθόστρωτη στρατιωτική και εμπορική οδό, που ένωνε την Ανατολή με την Δύση και περνούσε από την Νεάπολη και τους Φιλίππους. Τμήματά της σώζονται μέχρι σήμερα στην περιοχή. Ανηφόρισαν  προς το όρος Σύμβολο, έφθασαν εκεί που σήμερα είναι κτισμένο το  Μοναστήρι του Αγίου Σίλα, συνοδοιπόρου του Παύλου σ΄αυτή την πρώτη επίσκεψη του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου,  κατηφόρισαν προς την πεδιάδα των Φιλίππων  και κατέληξαν σ την Αγορά της περιώνυμης πόλης των Φιλίππων …

Στους Φιλίππους ο Παύλος, ο Σίλας και ο Τιμόθεος παρέμειναν λίγες μόνον εβδομάδες. Κατά την παραμονή τους, μετά το βάπτισμα της πρώτης χριστιανής Λυδίας, τα όσα συνέβησαν μας τα διηγείται  ο ευαγγελιστής Λουκάς, που ήταν παρών, στις Πράξεις (16, 16-40)... Η θεραπεία της νέας γυναίκας, που είχε πνεύμα μαντικόν, η δίκη και καταδίκη του Παύλου και του Σίλα, η φυλάκισή τους, η βάπτιση του δεσμοφύλακα, η θαυματουργική απελευθέρωση των Αποστόλων.

Αποκαλυπτική ήταν η παρουσία του Παύλου στους Φιλίππους και η μνήμη των γεγονότων σφράγισαν τις ψυχές των Φιλιππησίων Χριστιανών. Αυτό το σφράγισμα της τοπικής Εκκλησίας μαρτυρούν τα σωζόμενα παλαιοχριστιανικά μνημεία, που συμπληρώνουν τα δημιουργήματα της ευλάβειας της αποστολικής Εκκλησίας των Φιλίππων και της Νεαπόλεως και των Προσκυνητών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Οι Απόστολοι, ύστερα από παραμονή λίγων ημερών στους Φιλίππους, αποφάσισαν να αρχίσουν το έργο της διδασκαλίας. Την ημέρα του Σαββάτου βγήκαν έξω από την πόλη, στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού, όπου νόμιζαν πως υπήρχε τόπος προσευχής για τους Ιουδαίους, και κάθισαν και μιλούσαν στις συγκεντρωμένες εκεί γυναίκες. Ανάμεσα σ' αυτές κάποια γυναίκα από τα Θυάτειρα, ονομαζόμενη Λυδία, που πουλούσε πορφύρα, γυναίκα θεοσεβής άκουγε και ο Κύριος της άνοιξε την καρδιά, για να προσέχει όσα έλεγε ο Παύλος. Αμέσως βαπτίσθηκε αυτή και οι οικιακοί της.

Ο Απόστολος Παύλος συνέχισε να επικοινωνεί με τους Φιλιππησίους, είτε με απεσταλμένους, είτε με επιστολές (Προς Φιλιππησίους Επιστολή), είτε αυτοπροσώπως στην συνέχεια.

Λυδία, η πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, στήριγμα των Αποστόλων στους Φιλίππους, αγία και ισαπόστολος για όλους τους χριστιανούς. Εκεί που βαφτίστηκε η εκκλησία έχει υψώσει ναό - βαπτιστήριο. Η μνήμη της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας γιορτάζεται στις 20 Μαΐου. Στην Αγία Λυδία κάθε χρόνο την ημέρα της ονομαστικής της γιορτής πραγματοποιείται το μυστήριο της βάφτισης στον ποταμό Ζυγάκτη.

 
Ελληνικά United Kingdom Germany Italy
Russian Federation Serbia Czech Republic Turkey
Ιούνιος 2017 Ιούλιος 2017 Αύγουστος 2017
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31