Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Βρίσκεστε  : Αρχική Καβάλα - Η γαλάζια πολιτεία Η ιστορία της Καβάλας Ο καπνός και το λιμάνι
Ο καπνός και το λιμάνι

Η ανοδική εξέλιξη και η ανάπτυξη της Καβάλας δεν είναι δυνατόν να κατανοηθεί, αν δεν λάβουμε υπ' όψη την ευνοϊκή φυσική θέση της, το εμπορικό λιμάνι και το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της, τον καπνό.

Ο καπνός ξεπέρασε όλες τις άλλες καλλιέργειες, επειδή ήταν ένα προϊόν που είχε συνεχή ζήτηση.

Οι εξαγωγές του καπνού, από το 1899 περίπου, υπερέβαιναν σε αξία τις εξαγωγές που πραγματοποιούνταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω της τρομερής ζήτησης του καπνού από τους Αμερικανούς και των υψηλών τιμών που οι τελευταίοι προσέφεραν.

Ανάμεσα στα 1904 -1912 η παραγωγή  του καπνού στο σαντζάκι της Καβάλας τριπλασιάστηκε.

Μετά τον πόλεμο, η κατεστραμμένη βιομηχανική υποδομή της Καβάλας στηρίχθηκε ξανά στον καπνό και το λιμάνι της.

Η εισαγωγή της μηχανικής επεξεργασίας επέφερε αλλαγές και σταδιακά η κατεργασία του καπνού έπαψε να έχει τα ίδια οικονομικά χαρακτηριστικά, ωσότου περιοριστεί τα τελευταία χρόνια εντελώς η σημασία της.

Παράλληλα με την επεξεργασία καπνού, αναπτύχθηκε και η βιομηχανική δραστηριότητα, από το εργατικό δυναμικό της οποίας αναδύθηκε το εργατικό κίνημα.  Ο μεγάλος αριθμός των καπνεργατών της Καβάλας (περίπου 11.500) και η μαχητικότητά τους οδήγησαν σε συγκρούσεις με την χωροφυλακή και έκαναν την Καβάλα κέντρο των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων.
Η αποκατάσταση της οικονομίας της πόλης στη βάση νέων δραστηριοτήτων και επιλογών προσέδωσε μία άλλη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.
Τέλος ο εκσυγχρονισμός της υποδομής του λιμανιού συνέβαλλε αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης.

Μνήμες όλων αυτών επαναφέρονται με μια επίσκεψη στο μοναδικό μουσείο καπνού.

 
Ελληνικά United Kingdom Germany Italy
Russian Federation Serbia Czech Republic Turkey
Ιούνιος 2017 Ιούλιος 2017 Αύγουστος 2017
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31