Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Βρίσκεστε  : Αρχική Καβάλα - Η γαλάζια πολιτεία Η ιστορία της Καβάλας Αρχαιότητα & Βυζάντιο
Αρχαιότητα & Βυζάντιο

Η Καβάλα στην αρχαιότητα ονομαζόταν Νεάπολη, ενώ το βυζαντινό της όνομα ήταν Χριστούπολη. Η νεότερη ονομασία της εμφανίζεται την Τουρκοκρατία και πιο συγκεκριμένα στα τέλη του 15ου αιώνα.

Η ακριβής χρονολογία της ίδρυσης της αρχαίας Νεάπολης δεν είναι γνωστή όπως και η καταγωγή των πρώτων της κατοίκων. Από τις αρχαιολογικές μαρτυρίες συγκλίνουμε στην άποψη ότι η περιοχή αποικίστηκε ανάμεσα στα 650 με 625 π. Χ. από τους Θάσιους.

Αν και οι πληροφορίες για τη Νεάπολη είναι ελάχιστες, το πλήθος των αγγείων που βρέθηκαν στη πόλη συνιστά μάρτυρα για το εύρος των εμπορικών σχέσεων που είχε συνάψει με την υπόλοιπη Ελλάδα εξαιτίας του λιμανιού της.

Η αυτονομία της Νεάπολης από τη Θάσο επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια του 6ου αιώνα π. Χ.. Μετά τους Περσικούς πολέμους, η Νεάπολη έγινε μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας από το 454. Στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, η Νεάπολη παρέμεινε πιστή σύμμαχος της Αθήνας.

Το 411 π.Χ. οι Σπαρτιάτες με στρατηγό τον Ετεόνικο και με τη βοήθεια των Θασίων πολιόρκησαν τη Νεάπολη, αλλά ο Αθηναίος Θρασύβουλος έσπευσε και έλυσε την πολιορκία της. Η Νεάπολη ήταν μέλος και της δεύτερης Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Το 340 π.Χ. περίπου η Νεάπολη πέρασε στην κυριαρχία του Φιλίππου. Εκτός από την αυτονομία της, η Νεάπολη έχασε και τη σημασία της ως πόλη και μετετράπηκε σε επίνειο των Φιλίππων. Χρησίμευε κυρίως ως ναυτική βάση και διαμετακομιστικό κέντρο του εμπορίου των Φιλίππων.

Το 49 μ. Χ. ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νεάπολης καθιστώντας την ως την πρώτη ευρωπαϊκή πόλη στην οποία κήρυξε ο Απόστολος των Εθνών.

Φαίνεται πως το όνομα "Νεάπολη" συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι τον 9ο αιώνα, οπότε και η πόλη μετονομάστηκε σε Χριστούπολη λόγω της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή.

Η σπουδαιότητα της Χριστούπολης ήταν μεγάλη για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ανήκε στο Θέμα του Στρυμόνα και το φρούριο της χρησίμευε σαν ναυτική βάση για την αντιμετώπιση της πειρατείας στο βόρειο Αιγαίο αλλά και σαν οχυρή θέση εναντίον των σλαβικών επιδρομών.

Το 926 μ. Χ. ο στρατηγός του Θέματος του Στρυμόνα Βασίλειος Κλάδων επισκεύασε τα τείχη της πόλης που είχαν υποστεί καταστροφές. Η πόλη γνώρισε την καταστροφική μανία των Νορμανδών το 1185 μ. Χ. , όταν καταλήφθηκε και κάηκε.

Ο βασιλιάς της αυτοκρατορίας της Νίκαιας Ιωάννης Γ΄ Βατάτζης συμπεριέλαβε την πόλη στην κυριαρχία του και την οχύρωσε καλύτερα.

Με την ανακατάληψη της βυζαντινής πρωτεύουσας από τον Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο, η Χριστούπολη επανήλθε στην επικράτεια της Κωνσταντινούπολης.

Το 1306 μ. Χ ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β' ο Παλαιολόγος έκτισε ένα καινούριο ισχυρό τείχος που εκτεινόταν από τη θάλασσα μέχρι το λόφο της πόλης.

Από το τείχος αυτό σώζονται δύο πύλες, μία στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου και μία άλλη στην Λάμπρου Κατσώνη, επίσης ο κεντρικός κυλινδρικός πύργος και κάποια άλλα απομεινάρια πύργων της ακρόπολης.

Όλο αυτό το διάστημα η Χριστούπολη υπέφερε και από τις συνεχείς πειρατικές επιδρομές, μέχρι την κατάληψή της από τους Οθωμανούς το 1387 μ. Χ, οι οποίοι ανέθεσαν τη διοίκησή της στον Μανουήλ Παλαιολόγο, άλλοτε Δεσπότη της Θεσσαλονίκης.

Όμως, το 1391 μ. Χ  οι Τούρκοι πολιόρκησαν ξανά την πόλη κι αφού την κατέλαβαν, την κατάστρεψαν ολοκληρωτικά. Οι κάτοικοι κατέφυγαν στις ορεινές κι απόκρημνες πλαγιές του Παγγαίου και η Χριστούπολη ερήμωσε.

Διαβάστε αναλυτικά για όλα τα ευρήματα της ΙΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνουν και αυτά της Π.Ε. Καβάλας http://www.yppo.gr/0/anaskafes/pdfs/IH_EPKA.pdf


 
Ελληνικά United Kingdom Germany Italy
Russian Federation Serbia Czech Republic Turkey
Φεβρουάριος 2017 Μάρτιος 2017 Απρίλιος 2017
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31