Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Βρίσκεστε  : Αρχική Καβάλα - Η γαλάζια πολιτεία Η Καβάλα σήμερα
Η Καβάλα σήμερα

 

Η Π.Ε. Καβάλας είναι τοποθετημένη ανάμεσα σε δυο ποταμούς, τον Στρυμόνα και τον Νέστο, συνορεύει  δυτικά με την Π.Ε. Σερρών, βορειοανατολικά με την Π.Ε. Ξάνθης και βόρεια με την Π.Ε. Δράμας.

Ο Δήμος Παγγαίου, ο Δήμος Καβάλας και ο Δήμος Νέστου αποτελούν τους τρεις ηπειρωτικούς δήμους, που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ενώ απέναντι εκτείνεται ο νησιωτικός Δήμος Θάσου.

Το μεγάλο φυσικό λιμάνι "Απόστολος Παύλος", που βρίσκεται στην πόλη της Καβάλας συνδέει την βόρεια Ελλάδα με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο) και φιλοξενεί ολοένα και περισσότερα κρουαζιερόπλοια.

Kavala-The_district_Pentakossia_in_the_foregroung

Η Καβάλα υπήρξε κέντρο έντονης καπνεμπορικής δραστηριότητας στο 19ο και στο α’ μισό του 20oυ αιώνα, ενώ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι το κέντρο της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρων στη χώρα μας, να παράγει λιπάσματα, με τη μεγαλύτερη βιομηχανία λιπασμάτων στην Ελλάδα (τη Β.Φ.Λ.), να παράγει και εξάγει-κυρίως στην Ευρώπη- γεωργικά προϊόντα (σταφύλια και σπαράγγια) και να αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό προορισμό ανατολικώς της Θεσσαλονίκης, με περίπου 500.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Καβάλα αποτελεί μεγάλο τουριστικό κέντρο και η περιοχή της έχει τουριστικά χαρακτηριστικά εφάμιλλα των ωραιότερων θερινών και χειμερινών προορισμών της Ελλάδας, αλλά και της Νότιας Ευρώπης, με τη Θάσο και την παραλιακή ζώνη του υπόλοιπου Νομού να χαρακτηρίζονται από την ποικιλία του τοπίου, τις καθαρές θάλασσες και τις αναγκαίες υποδομές.
Η Καβάλα ως εκ της γεωγραφικής της θέσεως (με το μεγάλο και φυσικό της λιμάνι, μοναδικό από τη Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη, με τη δυναμική της ενδοχώρα, της Ανατολικής Μακεδονίας και την πάντοτε δεσπόζουσα θέση στη βαλκανική πραγματικότητα) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο όχι μόνο στα στενά όρια του γεωγραφικού της χώρου, αλλά και σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε νησιά το Βορείου Αιγαίου και επιπλέον σε περιοχές άλλων γειτονικών-κυρίως της Βουλγαρίας-χωρών, που θέλουν να έχουν οικονομική δραστηριότητα και συνεργασία με την Καβάλα (προγράμματα INTERREG κλπ.).
 
Ελληνικά United Kingdom Germany Italy
Russian Federation Serbia Czech Republic Turkey
Ιούνιος 2017 Ιούλιος 2017 Αύγουστος 2017
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31