Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Ορεινοί Όγκοι

Το Παγγαίο όρος

___ACL0133Το Παγγαίο όρος είναι από τους αρχαίους κιόλας χρόνους γνωστό για τους πλούσιους φυσικούς του πόρους, τα μεταλλεύματα του, το δασικό του πλούτο και τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας, στα όρια με το Νομό Σερρών.

Οι δημόσιες δασικές εκτάσεις έχουν συνολική έκταση 11.239,50 εκτάρια και αποτελούνται από 5.121,80 εκτάρια συστάδων οξυάς, 1.955,92 εκτάρια μικτών συστάδων οξυάς – δρυός - καστανιάς – ελάτης και φυλλοβόλων πλατυφύλλων και 4.161,78 εκτάρια αειφύλλων πλατυφύλλων, κυρίως πρίνου.

Όλο το δασικό οικοσύστημα αποτελεί βιότοπο πλούσιας άγριας πανίδας και ένα μεγάλο μέρος του είναι χαρακτηρισμένο ως καταφύγιο άγριας ζωής. Από άποψη χλωρίδας μέσα στο οικοσύστημα βρίσκει κανείς μεγάλη ποικιλία ειδών, πολλά από τα οποία, κυρίως ποώδη, είναι σπάνια ή ακόμη και ενδημικά μόνο της περιοχής αυτής. Επίσης, το όρος Παγγαίο είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 367/τεύχος Β/26-6-81 και ΥΑ Α1/Φ18/31358/1074/18-6-81)

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα χωριά του όρους Παγγαίου να δει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου με τα πετρόχτιστα γεφύρια, να νιώσει το έντονο θρησκευτικό στοιχείο που μαρτυρούν η πληθώρα Ιερών Μονών και εκκλησιών, και να γευτεί τις νοστιμιές του τόπου. Σε επίπεδο δασικής αναψυχής, στο δασικό οικοσύστημα του Παγγαίου όρους, εδώ και πολλά χρόνια, οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με ποικίλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία σε ορειβατικά και περιηγητικά μονοπάτια καθώς και στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, αιωροπτερισμό, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία κ.α., ενώ έχουν εξίσου την δυνατότητα ημερήσιας διαμονής σε οργανωμένους χώρους υπαίθριας αναψυχής. Ακόμα στο Παγγαίο λειτουργούν λυόμενα δασικά οικήματα, δασικό χωριό και χιονοδρομικό κέντρο.

Εάν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το Παγγαίο, επικοινωνήστε πρώτα με τους ακόλουθους ορειβατικούς συλλόγους του Νομού.

-       Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος: Ιστοσελίδα: www.eoskavala.gr

-       Λέσχη Ορειβασίας Χιονοδρομίας: 2510 327123. Ιστοσελίδα: www.lohkavalas.gr

-       Σύνδεσμος Χιονοδρομίας και Ορειβασίας Καβάλας, Σ.Χ.Ο.Κ  Τηλ.:  2510 227727. Ιστοσελίδα: sxokavalas.gr


Το όρος Σύμβολο

Το δασικό σύμπλεγμα του Συμβόλου όρους βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του Ν. Καβάλας. Στα δυτικά χωρίζεται από το Παγγαίο όρος με την Πιερία κοιλάδα και στα ανατολικά και νότια φτάνει μέχρι την παράλια ζώνη.

Το δασικό οικοσύστημα του Συμβόλου όρους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο λόγω των κλιματικών και γεωλογικών συνθηκών. Παρότι δεν υπάρχει σημαντική οικονομική εκμετάλλευση πέραν της βοσκής και της μελισσοκομίας, η παρουσία του είναι πολύτιμη και ο κύριος ρόλος του είναι κυρίως προστατευτικός και υδρονομικός, καθώς στην επιφάνειά του παρουσιάζονται ασταθείς γεωλογικοί σχηματισμοί, το ανάγλυφο είναι έντονο, εκδηλώνονται συχνά καταιγίδες και στους πρόποδες του υπάρχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Στο σύμπλεγμα συναντάται πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης και της τοπογραφικής διαμόρφωσης, το Σύμβολο όρος προσφέρει εξαιρετική θέα προς το δέλτα του Νέστου, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο στα ανατολικά, τον Άθω και το Στρυμονικό κόλπο στα νότια, το Παγγαίο στα δυτικά, ως το Φαλακρό όρος και την πεδιάδα της Δράμας στα βόρεια.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να αγναντεύει τη θέα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, αλλά και να ασχοληθεί με διάφορες δραστηριότητες αναψυχής στους υπαίθριους χώρους αναψυχής και περιήγησης.

 


Λεκάνη

Το ορεινό δασικό σύμπλεγμα Λεκάνης – Δρυμοτόπου – Πασχαλιάς βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Καβάλας και έχει συνολική έκταση 7.024,30 εκτάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από υψηλά παραγωγικά δάση, κυρίως οξυάς, με κύριο διαχειριστικό σκοπό την ξυλοπαραγωγή, η οποία για τη δεκαετία 2001-2010 αναμένεται να ανέλθει στα 73.500 m3 περίπου.

Πέρα όμως από την απόληψη του ξυλώδους κεφαλαίου, το οικοσύστημα αυτό διακρίνεται και για πολλές ακόμη αξίες και λειτουργίες. Αποτελεί μοναδικής ομορφιάς τοπίο, όπως αυτό καθορίζεται μέσα από τη σύνθεση της βλάστησης και του ανάγλυφου:

- Οι πυκνές και υψηλές συστάδες οξυάς δίνουν στο τοπίο μια επιβλητικότητα αλλά και μια αίσθηση ηρεμίας και ελευθερίας στον περιηγητή που θα περιπλανηθεί μέσα σε αυτές.

- Αποτελεί καταφύγιο για την πανίδα, η οποία βρίσκει εκεί στέγη και τροφή.

- Δημιουργεί ένα προστατευτικό εδαφικό μανδύα ενάντια στη διάβρωση και επιπλέον συμβάλει τα μέγιστα τόσο στην αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων, όσο και στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων με καθαρό νερό.

- Παρέχει οξυγόνο και καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τους ρύπους.

- Αποτελεί  θαυμάσιο προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλά έργα που βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μέσα στο δασικό σύμπλεγμα.

Ήδη αναμένεται η δημιουργία δασικού χωριού, που θα βοηθήσει το κοινό να γνωρίσει το συγκεκριμένο οικοσύστημα, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν.

 
Ελληνικά United Kingdom Germany Italy
Russian Federation Serbia Czech Republic Turkey
Ιούνιος 2017 Ιούλιος 2017 Αύγουστος 2017
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31