Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Ιαματικές Πηγές

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων

Το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων βρίσκεται πολύ κοντά στο Βαπτιστήριο της Αγ. Λυδίας και θεωρείται ένα από τα  σημαντικότερα λουτρά πηλοθεραπείας στην Ελλάδα.

Ο χώρος, που σήμερα ο άνθρωπος φροντίζει την υγεία του με τη χρήση του θεραπευτικού πηλού και του ιαματικού νερού, από δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα “αειφόρο εργαστήρι της φύσης” που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό για την υγεία μας υλικό.

Κατά το παρελθόν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες, και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί καθώς δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον από το οποίο και μέσα στο οποίο παρασκευάσθηκε και ωρίμασε με φυσικό τρόπο ο θεραπευτικός πηλός. Η δράση της πηλοθεραπείας οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό. Οι εκπληκτικές ιδιότητες του πηλού είναι γνωστές από τα τέλη του περασμένου αιώνα, όπως φαίνεται από την ύπαρξη παλαιού κτίσματος που σώζεται κοντά στα λουτρά. Το κτίριο αυτό, ίσως, ήταν δεξαμενή νερού χρήσιμο για το ξέβγαλμα μετά τη θεραπεία. 

Πηλοθεραπεία

Η θεραπεία αυτή βασίζεται στη χρήση «ώριμου» πηλού. Η εφαρμογή του πηλού είναι δυνατόν να είναι ολική ή μερική, με εμβάπτιση του σώματος σ’ αυτόν ή με επάλειψη. Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή, διότι ασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική (σε διάφορες λειτουργίες, χάρις σε ουσίες που διεισδύουν μέσα στον οργανισμό). Πιο συγκεκριμένα ενδείκνυται για ρευματολογικές διαταραχές, μετατραυματικές αγωγές, γυναικολογικές παθήσεις, καρδιοαγγειακές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, επίσης χρησιμοποιείται στην αισθητική σαν καλλυντικό.

Πληροφορίες

Περίοδος λειτουργίας: 1 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου

Πηλοθεραπευτήριο: 2510 516162, 2510 622900

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Δήμος Καβάλας

---------------------------------------------------------------------------------------


Λουτρά Ελευθερών Καβάλας

Τα Λουτρά της Ιαματικής Πηγής των Ελευθερών, μιας περιοχής απαράμιλλου φυσικού κάλλους, βρίσκονται 45 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Καβάλας στην παραλιακή εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη, σε μια στρατηγική θέση με εύκολη πρόσβαση, καθώς βρίσκεται κοντά σε:

- δύο αεροδρόμια: Θεσσαλονίκης και Καβάλας,

- πολύ κοντά στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στο Δέλτα του Στρυμόνα ποταμού.

Τα λουτρά Ελευθερών είναι μια επένδυσή αιχμής, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο ιαματικού τουρισμού αναζωογόνησης και ευεξίας με προδιαγραφές που θα το καταστήσουν  ανταγωνιστικό για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Αποτελούνται από ακίνητο 780 στρεμμάτων περίπου, σε δασώδη περιοχή και είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την θάλασσα.

Στην κατάφυτη κοιλάδα, που την διαρρέει ο ποταμός Μαρμαράς, έχουν ήδη αποχαρακτηριστεί από 21 δασικά  στρέμματα περίπου, έκταση ικανή για ανοικοδόμηση ενός νέου υπερσύγχρονου θεραπευτηρίου, όπως και εγκαταστάσεων διαμονής και εστίασης συνολικής δυναμικότητας 400 περίπου κλινών.

Η βασική σύνθεση του νερού είναι χλωριονατριούχα παρουσία υδρόθειου. Η συνολική επιφανειακή παροχή αυτή τη στιγμή είναι περίπου 267 κυβικά μέτρα την ώρα ενώ προβλέπεται με κατάλληλη καλλιέργεια κάποιων αναβλύσεων η παροχή αυτή να αυξηθεί. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 37 έως 41,5 βαθμούς Κελσίου.

Τα ιαματικά αυτά νερά θεραπεύουν πολλές παθήσεις ακόμη και χρόνιες. Οι θειούχες πηγές είναι ιδανικές για μυοσκελετικές παθήσεις, δερματοπάθειες στο κυκλοφοριακό, εισπνευσιοθεραπεία σε άσθμα κλπ.

-----

Πληροφορίες

 

Περίοδος λειτουργίας : Δεν λειτουργούν αυτήν την στιγμή

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:-----

E-mail: ----

Υποσημείωση: Σχετικώς με τον ιαματικό τουρισμό η ισχύουσα βασική νομοθεσία περιλαμβάνεται στο Ν.3498/24-10-2006 για την “ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις“

_______________________________________________________________________

 
Ελληνικά United Kingdom Germany Italy
Russian Federation Serbia Czech Republic Turkey
Ιούνιος 2017 Ιούλιος 2017 Αύγουστος 2017
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31