Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Βρίσκεστε  : Αρχική Γεύσεις
Γεύσεις
Συνταγές

Μυδοπίλαφο

½ κιλό μύδια μεγάλα
καθαρισμένα
1 σκελίδα σκόρδο
ψιλοκομμένη
1 μικρή πιπεριά καυτερή
ψιλοκομμένη
χυμό από 1 μικρό λεμόνι
2 κουταλιές Σούπας Βούτυρο
1 κουταλιά Σούπας Πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια Τσαγιού Ρύζι για πιλάφι
½ κουταλάκι Γλυκού Πιπέρι
Αλάτι

Διαδικασία παρασκευής

Ξεπλένετε πολύ καλά τα μύδια και τα βάζετε να αχνιστούν μόλις για 4-5 λεπτά, με ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό και το χυμό λεμονιού.
Προσθέτετε την πιπεριά, τον πελτέ της ντομάτας διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό, το σκόρδο και το βούτυρο. Σιγοβράζετε για 6-7 λεπτά.
Ρίχνετε 6 ½ φλιτζάνι τσαγιούνερό, το αλάτι, ανακατεύετε και αφήνετε το ζωμό μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ρίχνετε το ρύζι ανακατεύετε και αφήνετε το πιλάφι να σιγοψηθεί και να απορροφήσει σχεδόν όλο το ζωμό του.
Κατεβάζετε το πιλάφι από τη φωτιά, σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε να απορροφήσει τα υγρά του για 5-10 λεπτά. Σερβίρετε το πιλάφι ζεστό πασπαλισμένο με άφθονο πιπέρι.

Γαρίδες Σαγανάκι

1 κιλό γαρίδες μεγάλες
2 μέτριες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. φέτα σκληρή ή ημίσκληρη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
¾ φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία παρασκευής

Πλένετε πολύ καλά τις γαρίδες και μ’ ένα πολύ μυτερό μαχαιράκι αφαιρείται το εντεράκι τους.
Τις βράζετε για 7-8 λεπτά σε λίγο αλατισμένο νερό (να μην τις σκεπάζει), με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Τις στραγγίζετε, κρατάτε μια φλιτζάνα από το ζουμί τους και τις ξεφλουδίζετε, αφήνοντας όμως τα κεφάλια τους.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, την καυτερή πιπεριά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
Σιγοβράστε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Προσθέστε το μαϊντανό, τη φέτα «σπασμένη» σε μικρά κομματάκια και τις γαρίδες. Μοιράστε το φαγητό σε μικρά γιουβετσάκια, ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 7-8 λεπτά στους 200ο C και σερβίρετέ το αμέσως.

Κουραμπιέδες Καρβάλης

600 γρ. αμύγδαλο ψίχα
με τη φλούδα
600 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 κρόκοι αυγών, 250 γρ. ζάχαρη ψιλή
900 γρ. αλεύρι, 2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι μπράντι, άχνη ζάχαρη

Διαδικασία παρασκευής

Χτυπάμε το βούτυρο πάρα πολύ καλά. Όταν ασπρίσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Συνεχίζουμε με τα αμύγδαλα και το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα και τους ψήνουμε στους 180οC, μέχρι να ροδίσουν.
Όταν τους βγάλουμε τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους κυλούμε σε άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε στην πιατέλα σε στρώσεις και σε κάθε μία στρώση πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Κολοκυθοκεφτέδες
(Τηγανιτούδια ή Πταρούδια)

20-30 κολοκυθοανθούς
1 κολοκυθάκι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1 αυγό
λίγο τυρί τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι

Διαδικασία παρασκευής

Τρίβουμε το κολοκυθάκι, ψιλοκόβουμε τους κολοκυθοανθούς, το δυόσμο, το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε και λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός ούτε πολύ αραιός ούτε πολύ σφιχτός. Βάζουμε το λάδι να κάψει, παίρνουμε με το κουτάλι μία-μία κουταλιά από το χυλό και τη ρίχνουμε στο τηγάνι. Όταν τηγανιστούν και από τις δυο μεριές τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι. Τρώγονται το ίδιο ευχάριστα ζεστά ή κρύα. Αν συνοδεύονται με ούζο ή τσίπουρο η χαρά του ουρανίσκου δεν περιγράφεται.

Χταποδοκεφτέδες Θάσου

1 κιλό χταπόδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 αυγά
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
500 γραμμ. ψωμί βρεγμένο

Διαδικασία παρασκευής

Βράζουμε το χταπόδι μέχρι να πιεί τα υγρά του κι αν δεν έχει μαλακώσει προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Στη συνέχεια το ψιλοκόβουμε ή το αλέθουμε στο multi. Κατόπιν ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη, όπως του κιμά. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

 

Πιπερολάχανα

Για το τουρσί
2κιλά λάχανο πράσινο
1 κιλό ξύδι
½ κιλό αλάτι
1κουταλάκι ξινό

Για τα φασόλια
½ σακουλάκι φασόλια(μουσκεμένα για 10 ώρες)
1 κρεμμύδι
1 φλιτζάνα τσαγιού λάδι
300 γρ. τουρσί

Διαδικασία παρασκευής

Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το αφήνουμε σε εσωτερικό χώρο για 2 ημέρες σκεπασμένο με μια πετσέτα για να αποβάλει όλα τα υγρά του. Έπειτα το ξεπλένουμε καλά, το αλατίζουμε, ρίχνουμε το ξύδι και το ξινό και το διατηρούμε σε βάζο καλά κλεισμένο. Μετά από μια εβδομάδα το τουρσί είναι έτοιμο.
Μαγειρεύουμε τα φασόλια για μισή ώρα με το κρεμμύδι και το λάδι. Μετά προσθέτουμε και το τουρσί και μαγειρεύουμε για άλλα 4545 λεπτά

 

Σαραγλί Θάσου

Υλικά για τα φύλλα
1 κιλό αλεύρι
2 κουταλιές μπέικιν
1 κουταλιά βούτυρο (φυτικό)
½ κούπα λάδι
Σιρόπι
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
½ ποτήρι μέλι
3 ½ ποτήρια νερό
2 βανίλιες
καρύδια τριμμένα και κύμινο για το πασπάλισμα λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Διαδικασία παρασκευής

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ανοίγουμε μεγάλα φύλλα, τα οποία κατόπιν τα κόβουμε λωρίδες. Βάζουμε την κάθε λωρίδα μέσα στο ταψί το οποίο είναι πολύ λαδωμένο αφού πρώτα τη σουρώσουμε. Αυτό γίνεται με όλα τα φύλλα μέχρι να τελειώσουν. Βάζουμε κι άλλο λάδι από πάνω για να γίνουν τραγανά στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180ο βαθμούς) για ¾ της ώρας μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε κατόπιν το σιρόπι ζεστό, πάνω στα ζεστά φύλλα. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και το κύμινο.

 

 

 
Περισσότερα Άρθρα...


Ελληνικά United Kingdom Germany Italy
Russian Federation Serbia Czech Republic Turkey
Απρίλιος 2017 Μάιος 2017 Ιούνιος 2017
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31